Roulette Origins

Roulette Origins

Som med många spel finns det konkurrerande teorier om Roulettes ursprung. Den mest populära är att den uppfanns 1655 av en fransk forskare som heter Blaise Pascal under hans monastiska reträtt och spelades först i ett kasino i Paris.

Den andra är väldigt lik och säger helt enkelt att den uppfanns av en slumpmässig fransk munk för att lindra monotonen i det enkla klosterlivet.

Den tredje teorin är att franska dominikanska munkar uppfann Roulette och baserade den på ett gammalt tibetanskt spel där objektet skulle ordna 37 djurstatyer till ett magiskt antal kvadrat på 666. Det tibetanska spelet kom tydligen från Kina men tyvärr spelmetoden är inte inspelad. Munkarna skapade uppenbarligen spelet genom att transponera de 37 statyetterna till numret 0 till 36 och arrangera dem slumpmässigt runt kanten av ett roterande hjul.

Av de 3 teorierna ovan tycks den tredje sakna några bevis, men genom att klippa genom kafet är det gemensamma temat att spelet uppfanns i ett kloster i Frankrike och det verkar rimligt att anta att detta är baserat i sanning. Oavsett om den verkliga munken uppfinnaren var Blaise Pascal är mer öppen.

Förfäder av Roulette?

ancestors

Roulette på franska betyder ”Small Wheel” som igen pekar tillbaka till ett franskt ursprung i spelet. Men om du läser de många webbplatser där ute med en sammanfattande historia om Roulette, pekar de nästan alla på förmodade förfäder som är engelska, nämligen ”Roly Poly”, ”Hjärtans hjärta” och ”Ojämn” och italienska, nämligen ”Biribi” och ”Hoca”. De säger alla samma sak för att de bara kopierar vad de hittar på Wikipedia vilket är ganska ofta felaktigt.

Låt oss titta på de hypoteserade förfäderna i lite mer detalj. Här är ett utdrag ur Casanovas memoarer daterat 1763: ”Just då var alla de stora damerna arg över” biribi ”, ett regelbundet fuskspel. Det var strängt förbjudet i Genua, men det gjorde det bara mer populärt”. Det verkar som att 3 nummer hämtades ur en väska varje tur och Casanova fortsätter med att säga ”Styrelsen hade trettiotvå fack, och om man förlorade betalade man trettiotvå gånger beloppets andel, det här förstås, var en enorm fördel för banken. ” Som det kan ses även om det finns ett par likheter, betyder ingen kula eller hjul att en avlägsen kusin är mer sannolikt än en förfader i den här författarens syn.

Hoca verkar ha varit ett spel spelat med kort med trettio poäng och trettio bollar och var förmodligen mer av ett lotteri kortspel än något som roulette.

”Ace of Hearts”

Ace of Hearts

Enligt ”Games, Gaming and Gamester’s Law” av Brandt var ett annat namn för Bone-Ace, ett spel som tydligt beskrivs av Charles Cotton. Detta är bara ett spelkortspel av den enklaste sorten där spelarna satsar på värdet på kortet som återförsäljaren kommer att dyka upp. Det verkar inte vara lik roulette.

Ojämn, däremot var ett spel med ett hjul och en boll som roulette men i stället för siffror fanns det bara 20 avsnitt markerade E for Even och 20 markerade O för Odd. Istället för en noll tilldelades en del av sektionerna för huset.